Daily Comment

The Human evolution Paradox

Israeli strikes in Gaza

Από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας του ανθρώπου υπήρξαν περίοδοι – στιγμές που ανέδειξαν το μεγαλείο της ύπαρξης μας. Μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις έσωσαν εκατομμύρια από αρρώστιες και βέβαιο θάνατο, εμπνευσμένοι ηγέτες οδήγησαν τον λαό τους στην δημοκρατία και την ευημερία, καλλιτέχνες δημιούργησαν αριστουργήματα. Χιλιάδες χρόνια πριν,  μπήκαν οι βάσεις για όλες τις γνωστές επιστήμες και τις δομές της κοινωνίας μας, από μεγαλοφυείς συνανθρώπους μας με τα ίδια φαινομενικά τουλάχιστον γενετικά χαρακτηριστικά με τους υπολοίπους. Παρατηρώντας την περαιτέρω εξέλιξη αναγνωρίζεις εύκολα το παράδοξο.  

 Οι επιθέσεις που έγιναν πριν λίγο καιρό στην Λωρίδα της Γάζας είχαν σαν στόχο αμάχους. Ανάμεσα στους νεκρούς πολλά παιδιά. Που σημαίνει ότι ένας “Άνθρωπος” κάποια στιγμή νωρίτερα έδωσε εντολή να γίνει αυτό. Να βρουν φριχτό θάνατο στα σπίτια τους ή στον δρόμο την ώρα που έπαιζαν ίσως? Μικρά αθώα παιδιά. Αν ρωτήσεις κάποιον τι κοινά χαρακτηριστικά έχει με τον παραπάνω, σίγουρα η πρώτη αντίδραση θα είναι τουλάχιστον αρνητική. Μια δεύτερη ψύχραιμη ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν ομοιότητες σε όλους μας. Μοιραζόμαστε (σαν είδος) την ίδια φυσιολογία-ανατομία ενώ το σώμα μας οι βασικές μας ανάγκες, διέπονται ακριβώς από τους ίδιους νόμους. Η φιλοσοφία και η θρησκεία έχουν προσπαθήσει αιώνες τώρα να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το αποτέλεσμα είναι κάποιες ηθικές “σταθερές” που βασίζονται στην πίστη, και στην ουσία μας κρατάνε σε ισορροπία για να μην καταρρέουμε σε ανάλογα γεγονότα.

Υπάρχει ένα “σκοτεινό” σημείο στο γενετικό μας κώδικα, ένα τραγικό “σχεδιαστικό” λάθος που οδηγεί κάποιους από εμάς να σκέφτονται και να λειτουργούν σαν τα χειρότερα κτήνη που έχουν υπάρξει σε αυτόν τον πλανήτη αγνοώντας πλήρως την υποτιθέμενη εξελικτική διαδικασία. Είναι δύσκολο να παραμένει κάποιος ψύχραιμος αναλύοντας η προσπαθώντας να καταλάβει το γιατί. Θεωρητικά είμαστε στην κορύφωση του πολιτισμού μας, και παρ όλα αυτά σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς περίπου 1 δισεκατομμύριο πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής και νερού. Συγχρόνως σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου διαπράττονται ειδεχθή εγκλήματα σε πολέμους που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με υπεράσπιση δικαιωμάτων η ελευθεριών. Τα υπόλοιπα θηλαστικά στον κόσμο μας, αναπτύσσουν ενστικτωδώς μια ισορροπία με το περιβάλλον και μεταξύ τους, σε αντίθεση με το ανθρώπινο είδος. Η μεγαλύτερη αποκάλυψη ίσως είναι η απάντηση σε αυτό το παράδοξο, μέχρι τότε η φύση έχει δείξει ότι ισορροπεί τις αναλογίες της, έστω και αν αυτό σημαίνει να “θυσιάζει” ένα είδος που τις αγνοεί.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s