Daily Comment

The only privacy left is inside of your head

Πριν μερικά χρόνια τον Δεκέμβριο του 2009, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης της Goggle, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eric Schmidt απάντησε κυνικά ότι εάν έχεις κάποια δραστηριότητα που θεωρείς ότι πρέπει να είναι κρυφή από τον υπόλοιπο κόσμο, ίσως δεν θα έπρεπε εξαρχής να την κάνεις. Η δήλωση του αυτή αν και σχολιάστηκε έντονα από πολλούς, ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η έννοια της ιδιωτικής ζωής με οποιαδήποτε online παρουσία  η συναλλαγή που μπορεί να έχουμε, είναι εντελώς αντίθετες. To Facebook το πλέον πετυχημένο πείραμα συλλογής λεπτομερών πληροφοριών για όλους μας, και μάλιστα οικειοθελώς ήταν μόνο η αρχή. Κάθε φορά που ψάχνουμε κάτι στο internet, στέλνουμε ένα email ή φωτογραφίζουμε με το smartphone μας, τα δεδομένα καταγράφονται και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν μερικά χρόνια με τα διάσημα πλέον WikiLeaks η πρόσφατη σειρά αποκαλύψεων από τον πρώην εργαζόμενο της NSA Edward Snowden για την μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Αμερικανών πολιτών, αποτελούν την νέα πραγματικότητα που όλοι υποψιάζονταν άλλα δεν ήθελαν να παραδεχτούν.

Το Instagram το Pinterest και δεκάδες άλλες εφαρμογές που έχουμε στο κινητό μας, είναι σχεδιασμένες να μοιράζονται την στιγμή που τις χρησιμοποιούμε, τις προτιμήσεις μας και άλλες προσωπικές πληροφορίες μέσα σε ένα ¨χαριτωμένο” περιτύλιγμα ώστε να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτό. Το “σώσιμο” των αρχείων μας στα “Σύννεφα”  που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες, και η ενοποίηση όλων των παραπάνω για την διευκόλυνση μας, αποτελούν την υλοποίηση του πραγματικού μεγάλου αδελφού, που αντί του βλοσυρού ύφους που είχε στο μυθιστόρημα του George Orwell, είναι ένας χαμογελαστός φίλος έτοιμος να μας εξυπηρετήσει. Το ουσιαστικό στοιχείο που παρουσίασε ο Snowden δεν είναι ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, αλλά η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες να τα διαχειριστούν και μελλοντικά να αποφασίσουν, τον τρόπο αξιοποίησης τους.

Μία εξίσου σημαντική συνισταμένη, είναι ο τρόπος κατανόησης και αντίδρασης του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο. Ο φόβος που εκτονώνεται μέσα από συντηρητισμό, η ηττοπάθεια κάτω από το βάρος των εξελίξεων, αλλά και ο εθισμός σε ένας τρόπο ζωής που συνεχώς πρέπει να δημοσιοποιεί την κατάσταση του, αποτελούν την πλατφόρμα ανάπτυξης για όλους αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν, χαρακτηρίζοντας άτομα η ομάδες πληθυσμών ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Με προσοχή και ορθή γνώση μπορεί κάποιος να αμυνθεί ενάντια στην δυσάρεστη κατάσταση, αποφεύγοντας το περιθώριο και τις ακραίες αντιδράσεις, που έτσι και αλλιώς λειτουργούν περισσότερο σαν βαλβίδες εκτόνωσης συντηρώντας την απάθεια στο μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου πολιτισμού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s