Daily Comment / Science & Technology

A Nuclear Hope?

Στις 28 Μαρτίου του 1979 στις ΗΠΑ, έγινε το πρώτο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island, δίνοντας το έναυσμα για τις πρώτες εκδηλώσεις κατά της χρήσης της ατομικής ενέργειας. Ακολούθησε το Chernobyl με αδιευκρίνιστες περιβαντολλογικές συνέπειες μέχρι σήμερα, ενώ πρόσφατα είχαμε το τρομακτικό ατύχημα στην  Fukushima κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου σε εταιρείες άλλα και ανάλγητες κυβερνήσεις που όπως αποδείχτηκε δεν έκαναν καθόλου καλά την δουλειά τους. Πριν μερικές ημέρες ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ του  Robert Stone  “Pandora’s Promise.” Το φιλμ παρακολουθεί γνωστούς επιστήμονες πολέμιους της συγκεκριμένης τεχνολογίας, να συνειδητοποιούν με βάση την εξέταση αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων, ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να παρέχουν την καλύτερη και ίσως την ασφαλέστερη επιλογή που έχουμε για την παραγωγή ενέργειας στον πλανήτη.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που είχαν όλα τα παραπάνω ατυχήματα, ήταν η αδυναμία ψύξης του συστήματος την κρίσιμη στιγμή, και βέβαια τα ανθρώπινα λάθη που έγιναν σε κάθε περίπτωση. Τα νέα εργοστάσια έχουν τόσα στεγανά ασφαλείας και κανονισμούς για την κατασκευή τους, που καθιστούν  οποιοδήποτε παρόμοιο συμβάν πρακτικά αδύνατο. Ήδη έχουμε αντιδραστήρες που μπορούν να ανακυκλώνουν τα ίδια τους τα απόβλητα, κάνοντας τους τις πρώτες πλήρως αυτόνομες βιομηχανικές μονάδες σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, εξακολουθούμε να  ζούμε μια πραγματικότητα με σχεδόν πλήρη εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα βασισμένοι σε απαρχαιωμένες τεχνολογίες, φέρνοντας την φύση και την ζωή μας στα όρια της. Βίαιες κλιματικές αλλαγές, τεράστιες οικολογικές καταστροφές, οικονομική εξαθλίωση, ακόμη και στημένοι πόλεμοι προκειμένου να ελεγχθούν τα τελευταία αποθέματα από πολυεθνικές εταιρείες και κράτη, επιβαρύνοντας συνεχώς το ήδη “πληγωμένο” περιβάλλον.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να σκοτώσει, το ίδιο και ένα αυτοκίνητο με έναν λάθος οδηγό ή ένα αεροπλάνο με ελλειπή συντήρηση, όμως τα πάντα στην ζωή μας είναι θέμα αποφάσεων και επιλογών. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ο τρόπος εκμετάλλευσης τους δεν αρκούν για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ενώ ήδη λαμπροί επιστήμονες έχουν δώσει λύσεις που μπορούν να παρέχουν πραγματικά καθαρή ενέργεια εξαλείφοντας τα λάθη του παρελθόντος. Το κίνημα προστασίας του πλανήτη μας από την μόλυνση, και η οικολογική συνείδηση των ανθρώπων που το στηρίζουν, είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το γεγονός αυτό όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί απλά άλλο ένα συντηρητικό μέτωπο στην αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αντίθετα θα πρέπει να είναι έτοιμο να υιοθετήσει και να υποστηρίξει νέες τεχνολογίες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να αναγνωρίσει τα λάθη του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s