Daily Comment / Science & Technology

Weather War

Ο David Keith κορυφαίος κλιματολόγος του Harvard, ανάφερε πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές, ότι η γεωμηχανική ο έλεγχος δηλαδή του καιρού, προκαλεί αναστάτωση στην πολιτική τάξη του 21ου Αιώνα, όπως έκαναν τα πυρηνικά όπλα για τον 20ο.Ήδη οι έρευνες και οι εφαρμογές που αναπτύσσονται με βάση την παραπάνω τεχνολογία έχουν αποκτήσει αντιπάλους στην επιστημονική κοινότητα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το έργο του Keith είναι ένας τρόπος διαχείρισης την ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της δημιουργίας χημικών ενώσεων που αντανακλούν το φως, και είναι ίσως ο μόνος τρόπος για την ψύξη του πλανήτη περιορίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η θεωρία είναι απλή ένα αεροπλάνο ψεκάζει με θειικό άλας την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα αντανακλαστικό στρώμα που εμποδίζει ένα μικρό μέρος της ενέργειας του ήλιου να φτάσει στην γη ψύχοντας έτσι τον πλανήτη. Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και στο παρελθόν με φυσικό τρόπο από την έκρηξη ηφαιστείων, και αποστολή σε μεγάλο ύψος παρόμοιων χημικών ενώσεων με αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας.

Οι περισσότεροι γεωμηχανικοί συμφωνούν ότι η χειραγώγηση και η μεταβολή σε κάποιες περιπτώσεις του καιρού, θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετικά προσεκτικό και ομαλό τρόπο, γιατί απλά δεν γνωρίζουν τα μακροχρόνια αποτελέσματα τέτοιων επεμβάσεων στην φύση, τι θα γινόταν όμως αν μια μικρή νησιωτική χώρα άλλαζε τα δεδομένα. Οι Μαλβίδες που αντιμετωπίζουν τρομερές συνέπειες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αποφασίσει μια πιο επιθετική πολιτική ελέγχου του κλίματος προς το συμφέρον της, προκαλώντας τις άλλες χώρες να την σταματήσουν. Η απάντηση θα ξεκινούσε με διπλωματία, άλλα θα μπορούσε να κλιμακωθεί με τις ΗΠΑ να καταρρίπτουν τα αεροπλάνα τις ενώ κάνουν τους ψεκασμούς. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την δοκιμαστική χρήση της τεχνολογίας για μερικές ημέρες από τα κράτη της γης, άλλα και εδώ οι επικριτές χαρακτηρίζουν την πρόταση εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, αφού σε λάθος χέρια θα μπορούσε να καταστρέψει το οικοσύστημα του πλανήτη ολοσχερώς. Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ξηρασίας η μιας τυχαίας νέας εποχής των παγετώνων είναι πολύ πραγματικός, ενώ είναι ακόμη ασαφές το πως ακριβώς οι κυβερνήσεις θα αποφάσιζαν μια κοινή πολιτική ορθής χρήσης, αφού όπως και η πυρηνική βόμβα έτσι και η γεωμηχανική θα απαιτούσε ένα είδος παγκόσμιας διακυβέρνησης που απλά δεν υπάρχει ακόμη.

Ένα ιδανικό μέλλον για τον Keith θα ήταν μια αργή εκκίνηση του προγράμματος τις επόμενες δεκαετίες, δίνοντας περισσότερο χρόνο στην ανθρώπινη φυλή να αποδεσμευτεί από την χρήση ορυκτών καυσίμων, ενώ το οικοσύστημα θα προσαρμοζόταν ομαλά στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συμφωνία σε ένα τριήμερες πλαίσιο εξισορροπώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας της Κίνας και των Ηνωμένων πολιτειών, ως τα πιο σημαντικά μέρη σε μια παγκόσμια σύνεση. Άλλωστε όλες οι χώρες του κόσμου θέλουν ένα σταθερό κλίμα που να είναι ικανό να παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει τους κατοίκους του. Εάν η επιστήμη μπορεί να το παραδώσει, η πολιτική θα ακολουθήσει το παράδειγμα της. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση που μοιάζει ιδανική, οι οικολόγοι επισημαίνουν ότι το καλύτερο για τις Η.Π.Α την Κίνα και την Ρωσία δεν είναι απαραίτητα ότι καλύτερο για τον κόσμο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν ένα παγκόσμιο κλίμα σχεδιασμένο από και για τις πλούσιες χώρες του Βορρά. Ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας  Pat Mooney αναφερόμενος στο παραπάνω σενάριο θεωρεί ότι θα οδηγηθούμε μοιραία σε μια παγκόσμια σύγκρουση, ανάμεσα στις ελεγχόμενα εύκρατη ζώνη και του φτωχούς κατοίκους του Νότου.

Παρόλα τα παραπάνω οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν άλλη επιλογή  από το να συνεχίσουν. Τα βίαια ξεσπάσματα ακραίων καιρικών φαινομένων ανά την υφήλιο δεν αφήνουν περιθώριο προσαρμογής, όπως και με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας η ανθρωπότητα κατάφερε να βρει την ισορροπία της φτάνοντας κάποιες φορές στο χείλος της καταστροφής, ίσως ο κοινός στόχος την επιβίωσης του είδους μας φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με ομαλότερο τρόπο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s