Daily Comment

Stranger in a strange land

 

Είμαι εσωστρεφής, μου αρέσει να παρατηρώ και να αναλύω οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου, ακόμη και αν αυτό δεν με αφορά άμεσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να είμαι υπερ-φορτισμένος συναισθηματικά, με μόνη διέξοδο τους περιπάτους στους δρόμους την πόλης που μένω. Είναι μια αναγκαία διαδικασία με βοηθά να “αδειάζω” όσο γίνεται το μυαλό μου, μακριά από τον συνεχή θόρυβο ενός κόσμου που δεν σταματάει να μιλάει. Τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που είναι και οι αγαπημένες μου, συναντώ σε απομακρυσμένα συνήθως σημεία ηλικιωμένους να ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών. Όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία μου προσπαθούν να αποφύγουν την οπτική επαφή, δείχνουν να ντρέπονται, σαστισμένοι για μία νέα πραγματικότητα που δεν μπορούν καν να αντιληφθούν. Η Ελλάδα η χώρα που γεννήθηκα και ζω δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με αυτό το μεταλλαγμένο τσίρκο υπερβολής, παρακμής και ισοπέδωσης που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Η αντίληψη μου σε σχέση με τις ανισότητες σε μια κοινωνία, και την απόδοση δικαιοσύνης ήταν πάντα ξεκάθαρες. Προφανώς κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οι ακόλουθοι τους σπατάλησαν και έκλεψαν δημόσιο χρήμα, ενώ αντίστοιχα άλλοι γνώστες των γεγονότων επέλεξαν να κοιτάξουν αλλού προωθώντας τα δικά τους σχέδια. Είναι μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση  και παρόλο την διαφορετική μορφή κάθε φορά, έχει πάντα την ίδια ουσία, το προσωπικό κέρδος. Τίποτα από αυτά όμως δεν δικαιολογεί την οριζόντια εκκαθάριση ενός ολόκληρου λαού στο όνομα της όποιας ηθικής & οικονομικής εξυγίανσης.

Μία ομάδα τεχνοκρατών πιθανόν κάπου στο Βερολίνο, έκανε αυτό που λένε στην οικονομία Cost benefit analysis, υπολογισμό κόστους και ωφέλειας δηλαδή, για να αποφασιστεί αν η χρηματοδότηση της χώρας μας εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα για την ενιαία νομισματική πολιτική της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμοσμένη απέναντι σε μια επιχειρηματική επένδυση είναι σχετικά χρήσιμη, όταν όμως μέρος του υπολογισμού περιέχει ανθρώπους σαν μεταβλητές, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα περίπλοκα. Εδώ και 5 χρόνια περίπου οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δεχθεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική και ψυχολογική κακοποίηση, στέλνοντας το βιοτικό τους επίπεδο τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, στερώντας τους από κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο απαγορεύοντας τους ουσιαστικά να ονειρεύονται. Ήμουν πάντα υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς στις υπηρεσίες και το εμπόριο, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας και προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού, σε μια κοινωνία ευκαιριών για όσους θέλουν να δημιουργήσουν. Δυστυχώς το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες βασίζεται στον κανιβαλισμό & την ισοπέδωση προκειμένου οι περίφημες αγορές να δείξουν καλύτερα νούμερα στις οθόνες κάποιων υπολογιστών, χωρίς θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Η αναφορά στο ένδοξη ιστορία της Ελλάδας και ιδιαίτερα της κλασικής περιόδου, επαναλαμβάνεται σε αναλύσεις δημαγωγών που προσπαθούν να ενσωματώσουν την γκρίζα εποχή που ζούμε σήμερα, με την έκρηξη της διανόησης και δημιουργίας που άλλαξε τότε την ανθρωπότητα για πάντα, η σύγκριση από μόνη της είναι μοιραία και αμείλικτη. Ίσως η μοναδική διέξοδος από αυτός τον φαύλο κύκλο είναι αναζήτηση ξανά του χρυσού κανόνα, της θεϊκής αναλογίας στην βάση της δημιουργίας που ενέπνευσε όλες τις επιστήμες, αλλά και την ισορροπία που μπορούμε να βιώσουμε όταν γνωρίζουμε τι πραγματικά αξίζει και πως μπορούμε να το διεκδικήσουμε.

Dimitris Tesseris – (Gil ) The minimalist diaries.com

2 thoughts on “Stranger in a strange land

  1. Πόσο συμφωνώ με όσα γράφετε! Είναι τραγικά όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Με το να μιλάμε συνέχεια για το ενδοξο παρελθόν δεν κερδίζουμε τίποτα. Ελπίζω στο μέλλον να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι θα “βρουν” την χρυσή τομή επιτέλους ώστε να είμαστε ισαξιοι με το παρελθόν που επικαλουμαστε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s